7x verrassende feiten óf fabels over slapen
Slaaptips

7x verrassende feiten óf fabels over slapen

Dat goed slapen belangrijk is, is niets nieuws. Toch zijn er ook héél veel onduidelijkheden over slapen. Want slaap inhalen, kan dat nou eigenlijk wél of niet? En zorgt alcohol voor een fijne of juist een slechte nachtrust? Bekijk de 7 onderstaande feiten en fabels over slapen. Klopt het wat jij altijd al dacht?

1. Door alcohol slaap je beter en dieper

Fabel. Al voelt het soms dat je na een avondje stappen in ‘coma’ ligt, het tegendeel is waar. Door alcohol slaap je juist onrustig en word je dus vaak wakker ’s nachts. Misschien val je wel meteen als een blok in slaap, daar is dan ook meten alles mee gezegd.

2. Verloren slaap kun je inhalen

Fabel. Hoe vaak heb jij niet gedacht: ‘Vanavond ga ik vroeg naar bed’ als de wekker weer eens afgaat na een veel te korte nacht? Even wat slaap inhalen. Droom lekker verder, want slaap inhalen kan niet. Misschien slaap je wel langer en dieper dan normaal, maar de verloren uren haal je er echt niet mee in. Probeer daarom zoveel mogelijk op dezelfde tijden te slapen en wakker te worden.

3. Vrouwen slapen meer dan mannen

Feit. Zo slapen vrouwen gemiddeld 9 uur per nacht en mannen 8 uur. Dit schijnt te komen doordat de hersenen bij vrouwen door het multitasken overdag meer tijd nodig hebben om te herstellen. Maar ook doordat vrouwen lichter slapen, omdat hormonen de slaap zouden beïnvloeden.

4. Je kunt langer zonder eten dan zonder slapen

Feit. Een week zonder eten maakt je hongerig, zwakjes en laat je waarschijnlijk afvallen, maar je zou nog best redelijk kunnen functioneren. Slaap je een week niet dan begin je al snel te hallucineren en is normaal functioneren er echt niet meer bij. Sowieso zal het je waarschijnlijk niet lukken om na 48 uur nog wakker te blijven. Probeer je het toch dan krijg je last van microslaapjes: kleine, onopgemerkte dutjes van enkele seconden.

5. Baby op komst? Reken maar op 400 tot 750 minder slaapuren

Feit. Jep, dit is waar. Ben je net of word je binnenkort vader of moeder? Bereid je maar voor op een flinke portie slapeloosheid. Of ja, beter gezegd op het geven van nachtvoedingen en het troosten van je baby. Gelukkig krijg je er héél veel voor terug!

6. Slecht slapen maakt dikker

Feit. Je hongergevoel wordt geregeld door hormonen. Hormonen die uit balans raken door te weinig slaap met als gevolg dat je continu een hongergevoel hebt. Je gaat maar eten om van dat gevoel af te komen. Door je vermoeidheid geef je óók nog eens sneller toe aan verleidingen. En nee, dat is dus niet zo goed voor de lijn.

7. Ik gaap, dus ik ben moe

Fabel. Wanneer je zit te gapen zal ongetwijfeld iemand aan je vragen of je wel genoeg geslapen hebt. Toch wil gapen niet per se zeggen dat je moe bent. Je gaapt bijvoorbeeld ook als zenuwachtig bent, of wanneer je in de sportschool staat. Verschillende onderzoeken geven aan dat gapen overgangsfases zijn. Van moe naar alertheid, of van rust naar inspanning. Het gapen helpt je hersenen om beter te functioneren, doordat je hartslag en bloeddruk omhoog gaan en hersenen beter doorbloed raken.

Lees meer over

Over de auteur

Wij zijn dol op slapen

Zodra we wakker zijn, halen we inspiratie uit de nacht, verhalen en ervaringen. En geloof ons: dat zijn er veel. Want de hele dag zijn wij bezig met jouw nachtrust.

Meer van Redactie

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing