Onderhoud

Onderhoud je slaapkamer

Onderhoudstips voor je slaapkamerinrichting

Om zo lang mogelijk van je aankoop te kunnen genieten, geven wij je graag een paar onderhoudstips voor je bed, bedbodem, matras en andere producten.

Matrassen en topmatrassen

Heerlijk slapen vraagt om een goed matras. Maar wat goed is, moet goed blijven. Zo houd je je matras in topconditie:

  • Lucht je (top)matras, dekbed of dekens elke dag. Sla het dekbed terug en zet het raam open.
  • Zorg ook voor een goede molton en een matrasbeschermer, zodat vocht niet in je (top)matras trekt. Je verliest namelijk per nacht ongeveer een kwart liter vocht.
  • Draai elke twee weken je (top)matras (hoofdeind wordt voeteneind) en keer het regelmatig, zodat je beide zijden gebruikt. Dit verlengt de levensduur van je matras.
  • Heb je een traagschuimmatras? Deze kun je wel draaien van hoofd- naar voeteneind, maar niet keren. Een splittopmatras kun je vanwege de inkeping wel keren, maar niet draaien van hoofd- naar voeteneind.

De was- en reinigingsvoorschriften vind je op het infolabel van het matras. Voor onderhoud van gestoffeerde matrassen zie advies Boxsprings.

Bekijk alle matrassen

Boxspring onderhoud

Boxsprings

Stofeigenschappen

De elasticiteit van boxsprings varieert door de verschillende vezels in de stoffen en de manier van weven. Deze elasticiteit zorgt ervoor dat de stof meer of minder plooit. Plooivorming en het zachter worden van de vulling zijn natuurlijke verschijnselen en geen reden om aan de kwaliteit van je boxspring te twijfelen. Ook kan de stof na verloop van tijd verkleuren. We raden daarom aan stoffen niet aan direct zonlicht bloot te stellen.

Onderhoud

Ons advies is om stoffen boxsprings eenmaal per week op laag vermogen te stofzuigen. Gebruik hiervoor geen mondstuk met uitsteeksels. Deze kunnen in de stof blijven haken. Bij stoffen met een pool, oftewel rechtopstaande pluizen en draadjes, is het belangrijk om met de richting mee te strijken. Verder adviseren we om je boxspring eens per twee weken af te nemen met een licht vochtige gladde doek. Zo verwijder je kleverige vuildeeltjes zoals lichaamszouten en -vetten. Strijk ook hier met de richting mee. Sterk vervuilde meubelbekleding kun je het beste laten reinigen door een erkend bedrijf. Afneembare bekleding dient chemisch te worden gereinigd.

Bekijk al onze boxsprings

Lattenbodems

Speciaal onderhoud is bij lattenbodems niet nodig. Eventuele vlekken verwijder je makkelijk met een licht vochtige doek. Neem dit vervolgens direct droog af. Een matrasbeschermer kan voorkomen dat er vocht op de lattenbodem komt en hierdoor schade ontstaat. Let op: staat de bodem omhoog? Ga dan niet op het opstaande gedeelte zitten!

Bekijk alle lattenbodems

Boxspring onderhoud

 

Houten slaapkamermeubilair

Houtsoorten

Vanwege zonlicht kan de kleur van houten slaapkamermeubels iets veranderen. Het is daarom aan te raden om spullen op je meubel, zoals een onderzetter, wekker of fotolijstjes, regelmatig te verplaatsen. Zo voorkom je kleurverschil op je meubel. Onder invloed van kou, warmte, vocht en droogte kan hout gaan ‘werken’. Bij te droge lucht krimpt het hout en kunnen er kleine krimpscheurtjes ontstaan; zodra de luchtvochtigheid toeneemt, trekken deze weer dicht. Om scheuren en krimpnaden te voorkomen, adviseren wij je om de luchtvochtigheid in je woning zo veel mogelijk op peil te houden. Bijvoorbeeld door waterbakjes aan de verwarming te hangen. Bij gebruik van houten meubels kunnen fijne krasjes ontstaan. Dit is niet te voorkomen en valt daarom niet onder de garantie. Vermijd altijd contact met hete voorwerpen.

Houten slaapkamermeubelen

Hout met olie-/wasafwerking

Een mooi houten slaapkamermeubel mag natuurlijk gezien worden. Het gebruik van olie of was versterkt de uitstraling van het hout: het pure karakter van het hout (nerven, noesten en haarscheurtjes) komt hierdoor beter naar voren. Slaapkamermeubels met olieafwerking worden in de eerste maanden dieper en warmer van kleur door het licht. Zorg dat je meubel niet in direct zonlicht staat en laat spullen niet lang op dezelfde plek staan op het meubel. Houten slaapkamermeubels met olie- of wasafwerking zijn gevoelig voor vocht. Zorg dus dat je meubel niet nat wordt. Wil je je meubel graag schoonmaken? Gebruik dan een droge doek.

Jaarlijks onderhoud

Licht opschonen met fijn schuurpapier of Scotch-Brite en vervolgens het schuurstof verwijderen. Daarna het meubel inwrijven met olie. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek. Na enkele minuten weer uitwrijven.

Hardnekkige vlekken

Vlek wegschuren, schuurstof verwijderen en daarna een- of tweemaal inwrijven met olie, en na enkele minuten weer uitwrijven. De vlek is in eerste instantie lichter van kleur dan het omringende hout. Dit kleurverschil trekt na verloop van tijd vanzelf weg door nakleuring.

Hout met lakafwerking

Houten slaapkamermeubels met een laklaag zijn beter beschermd tegen het intrekken van vocht dan geoliede meubels. Gelakt hout kun je eenvoudig afnemen met een stofdoek. Verwijder vlekken met een vochtige doek en neem de plek direct daarna droog af. Zorg dat je meubel niet in direct zonlicht staat.

MDF/meubelplaat

MDF (medium density fibreboard) is bijzonder sterk. Het bestaat uit kleine vezels van duurzaam gekweekte Europese houtsoorten, die onder hoge druk zijn samengeperst. Meubels van MDF neem je eenvoudig af met een stofdoek of een vochtige doek. Een sopje van zachte zeep en lauw water is voldoende om hardnekkige vlekken en kringen te verwijderen. Maak geen gebruik van stoffen die schadelijk zijn voor hout, zoals was, olie, agressieve schoonmaakmiddelen, sprays, schuurmiddelen of schuursponzen. Afwerkingen met houtfineer, zijdeglans, hoogglans of folie zijn vaak gevoelig voor stootschade. Hierdoor kunnen lichte krasjes ontstaan. Bij slaapkamermeubels afgewerkt met houtfineer, laminaat of folie is het mogelijk dat de houtstructuur niet helemaal doorloopt of op elkaar aansluit. Dit hoort bij dit materiaal en valt daarom niet onder de garantie.


 

Glas en staal

Glasproducten

Zowel helder als mat glas is gevoelig voor krassen en kan breken bij verkeerd gebruik. Glas is makkelijk te reinigen met een vochtige doek. Let bij het schoonmaken wel op de rest van het product; zorg dat er geen vocht op hout met een olie- of wasafwerking komt.

Staalproducten

De stalen meubels van Beddenreus hebben geen speciaal onderhoud nodig. Af en toe afnemen met een stofdoek is voldoende. Vlekken verwijder je het beste met een vochtige doek.

Beddengoed

Dekbedden en kussens

’s Nachts verlies je een hoop vocht. Om vlekken te voorkomen en alles lekker fris te houden, raden we je aan om dekbedden en kussens regelmatig te luchten. Als je ze uitwast volg dan de wasinstructies op het label aan je dekbed of kussen.

Hoeslakens en moltons

De hoeslakens en moltons van Beddenreus kun je gewoon uitwassen in de wasmachine. Kijk voor de wasinstructie op het label aan je hoeslaken of molton.

Bekijk al het beddengoed

 

Onderhoudtips Beddenreus

Dekbedovertrekken

  • Kijk voor de wasinstructie op het label aan je dekbedovertrek.
  • Was dekbedovertrekken altijd binnenstebuiten.
  • Doe maximaal 2,5 tot 3 kilo was in je wasmachine. Dit komt neer op twee 1-persoonsovertrekken of één 2-persoonsovertrek met bijbehorende kussenslopen.
  • Vloeibare wasmiddelen zijn beter voor je dekbedovertrek.
  • Gebruik geen bleekmiddelen.
  • Was het bedtextiel de eerste paar keer met een royale dosering vloeibaar wasmiddel. Zo worden overtollige kleurstoffen verwijderd.
  • Was donkere kleuren apart.
  • Kies bij satijnen bedtextiel voor een kreukherstellend programma of fijnwasprogramma.
  • Zorg dat de machine niet op waterbesparing staat. Kies indien mogelijk bij de eerste twee wasbeurten voor de optie ‘extra spoelen’ en ‘extra (hoog) water’.
  • Laat je bedtextiel nooit in stil water liggen: dus niet (in)weken bij een handwas.
  • Haal het bedtextiel na het wasprogramma zo snel mogelijk uit de machine.
  • Laat het bedtextiel hangend drogen voor het mooiste resultaat. Zo droogt je was nagenoeg kreukloos op, en dat scheelt strijkwerk!
  • Droog je dekbedovertrek binnenstebuiten.
  • Maak je gebruik van een droger? Gebruik dan een lage droogtemperatuur en een korte droogtijd.

Bekijk alle dekbedovertrekken

Dekbed

Nog een paar handige tips

  • De rubberen doppen onder lampen, telefoons en wekkerradio’s zorgen voor hardnekkige vlekken op meubellak. Ons advies: vervang de rubberen doppen door vilt.
  • Zorg dat nagellak(remover), aftershave en parfums niet in aanraking komen met je slaapkamermeubels. Deze vloeistoffen tasten de lak aan.
  • Af en toe een drupje olie in de sloten en scharnieren voorkomt kraken en piepen. Gaan je laden niet meer soepel open en dicht? Gebruik dan wat olie of paraffine om ze te smeren.

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing