11 mei 2022 (Laatst gewijzigd 25 juni 2024)
Leestijd: 3 minuten
Ben jij vaak extreem moe? Dan wil je hier vast snel iets aan veranderen. Logisch, een dag zonder extreme vermoeidheid is al intensief genoeg, laat staan wanneer het je ontbreekt aan voldoende energie. Meestal zit er een duidelijk reden achter je vermoeidheid, maar moet je hier eerst zelf nog bewust van worden. Wij zetten de meeste voorkomende oorzaken op een rijtje en geven je tips om dit te veranderen.
Deze klinkt natuurlijk wel héél vanzelfsprekend. Toch hoef je zelf niet altijd het gevoel te hebben dat je vermoeidheid door te weinig slaap komt, maar heb je wel degelijk meer nachtrust nodig. Zes uurtjes slaap is toch voldoende? Misschien wel voor je partner, maar niet voor jou. Dit is namelijk voor iedereen anders, net als hoe je reageert op te weinig slaap.
Bereken in 10 dagen voor jezelf hoeveel slaap je nodig hebt:
Begin met het gemiddeld van 8 uur slaap als uitgangspunt
Kijk hoe laat je wil opstaan en tel 8 uur terug. 7 uur op? Dan ga je vanaf nu dus 10 dagen om 23.00 uur naar bed.
Na 10 dagen kijk je of je wakker wordt net voordat de wekker gaat. Dan is 8 uur slaap namelijk perfect voor je. Moet je wekker je wakker maken? Ga een halfuur eerder naar bed en herhaal dit tot je wel uit jezelf wakker wordt.
Om overdag goed te kunnen functioneren heeft je lichaam voldoende energie nodig. Eet je te weinig of krijg je niet genoeg van de juiste voedingsstoffen binnen? Zeg maar dag tegen je energie en hallo tegen extreme vermoeidheid. Sla zeker je ontbijt niet over en zorg ervoor dat je genoeg eiwitten en koolhydraten eet. Groenten, peulvruchten, fruit, noten, vis en volkorenproducten zorgen snel voor voldoende en de juiste brandstoffen.
Zelf zal je er niet zo snel achterkomen dat je slaapapneu hebt. Vaak is het je (bed)partner die je op je snurken en ademstops in je slaap wijst. Wat jij wel merkt? Je extreem moe en slaperig voelen overdag. Bij slaapapneu heb je letterlijk korte ademstops, waardoor je weinig en niet diep genoeg slaapt. Zou slaapapneu weleens een reden van je vermoeidheid kunnen zijn? Breng een bezoekje aan je huisarts. Er zijn verschillende manieren om je te testen.
Als er iets vermoeiend is dan zijn het psychische problemen. Je kunt dan denken aan overspannenheid, (beginnende) burn-out of een depressie. Problemen die veel invloed hebben op je energiepeil. Onderschat ook de ‘kleinere’ problemen niet zoals stress en piekeren. Dit zijn namelijk ook echte energievreters. Vermoed of twijfel je of jouw vermoeidheid door een van deze oorzaken komt? Ga zeker langs de huisarts voor een goede en passende oplossing.
Je lichaam en vooral hoe jij ermee omgaat is zeer bepalend voor je nachtrust. Beweeg je veel? Wat eet je allemaal? Moe zijn is ook een veelvoorkomend symptoom van verschillende ziektes. Alleen al bij een griep of verkoudheid kun je last hebben van heel weinig energie. Het beste wat je kunt doen is goed voor je lijf zorgen. En ook hier geldt, twijfel je toch over (aanhoudende) gezondsheidsklachten? Go see the doctor!