6 juni 2022 (Laatst gewijzigd 25 juni 2024)
Leestijd: 3 minuten
Van een onsamenhangende woordenbrij tot volledige gesprekken: praten in onze slaap gebeurt iedereen wel eens. Ben jij ook wel eens bang dat je hierdoor je diepste geheimen prijsgeeft of gekke dingen uitkraamt? In dit blogartikel vertellen we je waarom je praat in je slaap en hoe je dit kunt voorkomen. Lees snel verder!
We doen het allemaal wel eens, maar kinderen duidelijk het meest. Waar maar 5% van de volwassenen praat tijdens het slapen, is dat bij kinderen ongeveer de helft. Niet zo vreemd, want kinderen krijgen veel meer nieuwe indrukken. En ja, die worden verwerkt tijdens het slapen. Behoor jij tot die 5%? No worries: praten in je slaap kan geen kwaad en je slaapt er niet minder goed van. Hooguit je partner ;-)
Toch is het een goed idee na te gaan wat de oorzaak van het praten is. Vaak zijn hier namelijk verschillende verklaringen voor die minder prettig zijn. Het kan bijvoorbeeld komen door stress, dromen, slaaptekort, alcohol, koorts of depressie. Maar ook slaapapneu of narcolepsie - een ziekte waarbij je overdag spontaan in slaap valt – kunnen de oorzaak zijn. Het praten in je slaap is dan een bijverschijnsel van een andere slaapstoornis.
Meestal hoor je via je huisgenoten, ouders of (bed)partner dat je in je slaap praat. Woon je alleen? Ook dan kom je er snel achter of je praat in je slaap. Zo bestaan er verschillende apps die geluiden in je slaap opnemen. De volgende morgen bekijk en luister je in de app of je hebt gepraat. Ook leuk als je al weet dat je praat, want toch spannend om te luisteren wat je allemaal vertelt. Ga er maar vanuit dat je er geen snars van begrijpt!
Wanneer er geen andere slaapstoornis achter het praten in je slaap zit, komt het vaak door te veel stress. Met deze tips zorg je voor meer ontspanning voor het slapengaan. Het zou zomaar het praten in je slaap kunnen verminderen: