26 augustus 2022 (Laatst gewijzigd 25 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Dat te weinig slapen niet goed voor je is, weet je vast allang. Niet voor niets hebben we gemiddeld zo’n 8 uur per nacht nodig. Na één slechte nacht merk je vaak al verschil. Je bent sneller geïrriteerd, je concentratie is ver te zoeken en bent niet vooruit te branden. Om over de gevolgen op de lange termijn nog maar te zwijgen. Lees snel verder.
Wist je dat je na een week minder dan zes uur slapen per nacht, al ruim 700 genen kan beschadigen? Laten we eens kijken wat een slaaptekort van één dag met je doet én wat het effect is van langdurig slaaptekort.
Al na één nacht slecht slapen, liggen er veel nare bijwerkingen op de loer:
Slaap je minder dan zeven uur per nacht? Dan heb je meteen al drie keer meer kans om verkouden te worden. Hoe dit komt? Doordat tijdens je slaap eiwitten (cytokinen) worden losgelaten. Eiwitten waarvan sommige nodig zijn om infecties, stress en ontstekingen tegen te gaan. Slaap je te weinig dan is dit dus meteen een aanslag op de productie van je antilichamen.
Slaap je minder dan 6 uur dan verdriedubbelt de kans op ongelukken in het verkeer. Zelfs na één nachtje is er al een afname in je oog-handcoördinatie waar te nemen. Zit je niet achter het stuur dan kan dit ook op andere manieren verdraaid lastig zijn.
Slaap je te weinig dan is de kans groot dat je de volgende dag veel meer gaat snaaien. En dan niet de gezonde dingen, maar vooral veel vetten en koolhydraten.
Leestip: Hierom moet je niet met een volle maag gaan slapen
Na een slechte nacht is je concentratie een stuk minder goed dan na een goede nacht met voldoende slaapuren. Je vergeet dingen sneller, raakt je focus kwijt en ook je geheugen is een stuk verder te zoeken.
Een onderzoek van de Harvard Medical School toonde aan de hand van hersenscans aan dat slaaptekort je emotiecentrum tot wel 60% reactiever maakt. Hierdoor ben je minder goed in relativeren en reageer je labieler op bepaalde gebeurtenissen.
Het verhaal van schoonheidsslaapjes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Een slechte nacht kan je er echt meteen ongelukkiger en ongezonder uit laten zien. Op de lange termijn veroudert je huid zelfs door slaaptekort.
Geschrokken van de gevolgen van één nacht slecht slapen? Dan komen nu de gevolgen van een langdurig slaaptekort:
Met langdurig slaaptekort vergroot je de kans op suikerziekte. Dit komt omdat je door onvoldoende slapen gevoeliger bent voor insuline.
Niet alleen krijg je al snel meer zin in eten als je slecht slaapt, op de lange termijn is ook zwaarlijvigheid een groot risico. Hormonale veranderingen, maar ook veranderende eetpatronen - zoals late night snacks - helpen dit in de hand.
Wie langere tijd slecht slaapt, heeft een grotere kans op een verhoogde bloeddruk en zelfs op een hartaanval.
Niet alleen zorgt slecht slapen voor een verminderde sexdrive, voor mannen gaat dit nog een stapje verder. Onderzoek toont aan dat mannen die langere tijd te weinig slapen tot wel 29% minder spermacellen produceren.
Lijkt ons meer dan duidelijk: slaap jij (langere tijd) slecht? Tijd voor verandering. Zorg ervoor dat goed slapen een van je belangrijkste prio’s wordt. Kom je er zelf niet uit? Breng een bezoek aan je huisarts. Goed slapen is een must om lekker en gezond te leven.